Penger

Det sies at penger er kimen til alt vondt. Det er det noe i, da mangelen på penger ofte skaper store problemer. Det er dessverre vanskelig å gjøre noe uten penger. Er du på jakt etter noen av de store tingene i livet, som hus, bil eller annet må man ha mye penger. Snakker vi om de enklere tingene som det å ha nok penger til mat eller tak over hodet er penger samtidig veldig viktig. Det er slik i Norge og verden generelt at du må ha penger for å få mat. Har du ikke penger må du kanskje dyrke maten selv, men det igjen krever at du har jord å dyrke maten i. Det er lett å se hvordan penger styrer det vi kan gjøre og hvordan dette igjen styrer våre valg.

Jobb

Den sikreste måten å få tilgang penger på er gjennom jobb. Når du jobber bytter du din tid mot penger. Det vil si at du gjør det noen sier til deg så får du betalt for at du har gjort det. Dette er den klassiske kapitalistiske modellen som gjør at vi får gjort ting raskt og at folk slipper å gjøre alt de trenger i livet selv. Når vi snakker om jobb er det også viktig at jobben er fast eller i hvert fall stabil. Det betyr at jobben må gi en stabil inntekt. Det er ikke nødvendigvis beløpet som er det aller viktigste, men at det beløpet som du jobber for kommer hver neste måned.

Fast inntekt er heldigvis noe som er lettere å få i Norge enn i andre land. Norge har en veldig lav arbeidsledighet som er en av de viktigste grunnene til at folk kommer til Norge. Alle er avhengig av inntekt, og er man ikke i stand til å jobbe så kommer staten inn og hjelper deg slik at du fortsatt har muligheten til å holde bena godt plantet på bakken.

Lån

Det er den faste inntekten som er grunnlaget for alt annet i samfunnet. Har du en jobb å gå til så har du tilgang til en sosial sirkel. Det er denne sirkelen av mennesker rundt en som mange folk savner når de ikke lenger har jobb og er pensjonister. Det er også den faste inntekten som også gir deg mulighet til å løfte din standard til noe høyere. Vi ønsker alle visse minstekrav til livsstil og hva vi har. Vi trenger et sted å bo. Ved å eie et sted å bo kan du klare å leve. Mer stabilt men også leve med en mer fleksibel økonomi når huset er betalt ned. På denne måten er det viktig at du får en økonomi som er stabil og som tilrettelegger for det du selv ønsker å få ut av din livsstil. Inntekt er derfor inngangsporten til det meste her i livet. Når du skal låne penger avhenger det av inntekt som gir deg det neste steget inn i levestandardjaget.